Het leukste aan mijn werk

Ik werk inmiddels al jaren als communicatieadviseur bij Door Communicatie en voor een groot deel van het jaar zit ik op interimbasis bij mijn opdrachtgevers. Hoog tijd voor een inkijkje in mijn werk. Wat het zo leuk maakt, dat vertel ik je graag.

Omdat ik 24 uur per week werk, gaat het meestal om één opdracht tegelijkertijd waar ik me voor inzet. Dit waren voorheen en nu nog steeds (semi) overheidsorganisaties. Van gemeenten, woningcorporaties tot aan zorginstanties. De opdrachtgevers zijn net zo divers als mijn werkzaamheden.

Zo ben je bij de ene opdrachtgever vooral bezig met het formuleren van een goede boodschap of het informeren van de doelgroep, en schrijf je bij de ander aan een social media strategie of een communicatieplan. Je bent voornamelijk adviseur voor de organisatie op communicatiegebied.

Bij de meeste opdrachtgevers draai je mee in een bestaand communicatieteam waar je tijdelijk onderdeel van uitmaakt. Je hebt dus regelmatig overleg met je team of je kan even samen sparren over communicatievraagstukken. Ik vind het erg leuk om telkens weer een tijdelijk lid te zijn van een team. Je leert veel mensen kennen en je leert veel van elkaar. Dat geeft een boost aan je kennis en je netwerk.

Daarnaast is elke organisatie anders met ieder z’n eigen bedrijfscultuur en vraagstukken waarmee je aan de slag mag. Mijn voorkeur ligt voornamelijk in corporate communicatie en interne communicatie. Omdat de focus dan op de identiteit van een organisatie ligt.

Dit werk vraagt om een dosis communicatieve vaardigheden, ja een open deur. Je moet (door)vragen om tot de kern van het vraagstuk te komen en durven vragen om wat je nodig hebt. Verder is snel kunnen schakelen, de organisatie eigen maken en kennis opslaan een must. Dat vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Analytisch vermogen kan helpen om complexe informatie om te zetten naar concrete plannen en structuur aan te brengen in communicatieprocessen.

Lijkt het jou ook interessant om communicatieadviseur te zijn bij een gezellig bureau? We zoeken nog een ervaren en enthousiaste communicatieadviseur. Lees de vacature op onze website.

Door Mindy