Werken bij onze ‘eigen’ gemeente

Bij Door Communicatie verzorgen we heel veel verschillende interim-opdrachten en losse (tekst)klussen. Maar hoe leuk is het om voor je eigen gemeente aan de slag te gaan? Toen de vraag kwam of wij voor ongeveer een half jaar een deel van de communicatie over konden nemen, hoefden we daar dan ook niet lang over na te denken: natuurlijk willen we dat!

De meeste van onze collega’s wonen in de gemeente Rijssen-Holten; we weten dus wat er speelt en hoe de gemeente communiceert met haar inwoners. Dat maakt het inwerken een stuk gemakkelijker. Daarnaast is het natuurlijk superleuk om ook eens ‘aan de andere kant’ te zitten. Je krijgt veel mee van bepaalde processen en de dynamiek tussen verschillende afdelingen. Als kers op de taart zijn de werkzaamheden zelf en de directe collega’s ook nog eens hartstikke leuk.

Maar wat doe je daar dan?

Ik (Wieke) werk 32 uur per week voor de gemeente. In deze tijd houd ik alle socialmediakanalen bij volgens een socialmediastrategie en bijbehorende kalender. Daarnaast monitor ik de reacties op de berichten en ik reageer erop waar nodig. Ook werk ik de website bij; ik plaats regelmatig nieuwe ‘uitgelicht’ items op de homepage, nieuwsberichten en ik verwerk verzoeken van collega’s. Deze verzoeken komen binnen in een gezamenlijke mailbox, waar elke collega uit haalt wat hij of zij nodig heeft.

Scheiden als een BAAS

Als laatste ondersteun ik mijn collega’s door de communicatie rondom projecten te verzorgen. Een mooi voorbeeld is de campagne over afvalscheiding: BAAS. Meteen in de eerste maand mocht ik mee de markt op voor een straatactie. Iedereen die het meegebrachte afval op de juiste manier kon scheiden, maakte kans op een mooie prullenbak. In november zetten we een peiling uit onder de deelnemers van het Rijssen-Holten panel: deze peiling ging over afval scheiden en de BAAS-campagne. De resultaten hiervan delen we in december met de deelnemers, en we verwerken het ook in de evaluatie van de campagne die naar de directie gaat. Naast de straatactie en de peiling verzorg ik ook de ‘reguliere’ communicatie over dit project (voornamelijk social media berichten, soms ook een bericht in de krant).

Wederzijdse gevoelens

Voor mij is dit een ontzettend leuke opdracht om mijn tijd bij Door Communicatie te beginnen. Mijn eerste werkdag bij Door was namelijk meteen mijn eerste werkdag bij de gemeente Rijssen-Holten. Ik werk met veel plezier samen met de collega’s daar en de onderlinge bereidheid om elkaar te helpen is echt ontzettend groot. Gelukkig blijkt de tevredenheid wederzijds te zijn: ik mag nog wat langer blijven, totdat er iemand is gevonden die deze functie voor vast gaat vervullen.