Wieke in Winterswijk

Wieke in Winterswijk; communicatie over een nieuw Elektronisch Patiëntendossier

Ik mag me sinds juni twee dagen per week inzetten voor het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Het ziekenhuis neemt per 1 september een nieuwe versie van het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) in gebruik en daar komt nogal wat communicatie bij kijken. Daarnaast pak ik diverse zaken op binnen de communicatieafdeling.

Het nieuwe EPD biedt medewerkers en patiënten meer digitale mogelijkheden. Zo kunnen collega’s straks folders meesturen met de bevestiging van een afspraak, en ook de handelingen van verpleegkundigen staan per september in het dossier van een patiënt. De patiënten zelf kunnen er straks voor kiezen om digitaal op de hoogte te worden gehouden over afspraken en uitslagen, en ze hebben de mogelijkheid om zelf meer zaken regelen via Mijn SKB. HiX 6.3, de nieuwe versie van het EPD, maakt het mogelijk om nog efficiënter te werken binnen het ziekenhuis.

Communicatie over HiX 6.3

Je kunt je vast wel voorstellen dat zo’n nieuwe versie van een patiëntendossier niet zomaar live wordt gezet met de mededeling: ‘red oe d’r met’. Er is vanaf het begin gecommuniceerd over de verschillen ten opzichte van de oude versie, de planning en ook over opleidingen aan medewerkers van het ziekenhuis om het nieuwe EPD goed te kunnen gebruiken. Die opleidingen zijn begin juli van start gegaan en ze duren nog tot het einde van de zomer. Op die manier is iedereen die dat wil, goed voorbereid op het werken met het nieuwe EPD. Ik verzorg de communicatie naar collega’s over allerlei zaken die handig zijn om te weten rondom dit proces en de nieuwe manier van werken.

Daarnaast pak ik ook de communicatie naar patiënten op. Het is belangrijk dat zij na 1 september hun gegevens checken en aangeven of het SKB digitaal met ze mag communiceren. Ook is het belangrijk dat ze toestemming geven voor het delen van hun gegevens met partijen waar het SKB mee samenwerkt, als ze dat willen natuurlijk.

Meewerken op de afdeling

De communicatie over HiX 6.3 kost me ongeveer één dag per week. De andere dag werk ik mee op de communicatieafdeling van het ziekenhuis. Dat betekent dat we elke week samen kijken wie er tijd heeft om taken op te pakken en die worden dan verdeeld. Ik heb al verschillende dingen mogen doen: een interview houden met een collega die naast haar werk nog een museum runt, een artikel schrijven over een duurzaamheidsproject waar het SKB bij aansluit, posters en flyers maken voor een OR-verkiezing en nog veel meer. Het is echt heerlijk afwisselend, dat vind ik toch echt wel het leukste aan mijn werk.

Tot eind september onder de pannen

Het nieuwe EPD gaat op 1 september live, daarna blijf ik nog tot het einde van de maand om eventuele hick-ups op te vangen met communicatie. Ik weet nu al dat ik het erg jammer ga vinden om niet meer wekelijks naar Winterswijk te rijden. De collega’s van de communicatieafdeling hebben me namelijk met open armen verwelkomd en me opgenomen in hun team. En toch vind ik het ook altijd weer leuk om met een nieuwe opdracht te beginnen. Wie weet zit ik na september wel bij een school, of een bouwbedrijf, of een…. Zeg het maar!